Uprawa jęczmienia

Wśród zbóż cenionych ze względu na swoje walory produkcyjne wymienić trzeba jęczmień. Na ten moment stanowi on około 8 procent światowej powierzchni upraw, co nie jest może wynikiem imponującym, ale nie zmienia faktu, że na hodowli tego zboża da się całkiem nieźle zarobić. Generalnie jęczmień uprawia się z reguły dla celów pastewnych. Na jego bazie wytwarza się wysokiej jakości paszę dla bydła oraz innych zwierząt hodowlanych.

Co ciekawe, nie wyczerpuje to całego potencjału jaki na ten moment tkwi w jęczmieniu. Pewien udział w jego globalnej produkcji mają też specjalne odmiany browarne, które są powszechnie wykorzystywane do produkcji piwa. Ma to niebagatelne znaczenie, ponieważ zdecydowana większość słodów wykorzystywanych przy warzeniu piwa to słody jęczmienne – jasne oraz ciemne. Ziarna zboża poddaje się słodowaniu, w wyniku czego browary mogą zakupić wysokiej klasy surowiec na swoje potrzeby.

Z reguły piwowarzy wykorzystują dwa podstawowe typy słodu – pilzneński do piw dolnej fermentacji oraz pale ale do piw górnej fermentacji. Co musi zrobić rolnik, aby móc efektywnie uprawiać jęczmień na swoim polu? Najlepsze do hodowli jęczmienia są gleby średnie, a więc takie, które są średnio zasobne w fosfor, magnez i potas.

Odradzana jest uprawa na ziemiach dedykowanych do uprawy żyta, które ma znacznie skromniejsze wymagania pod kątem jakości gleby. Warto dodać, że jęczmień jest najbardziej wymagającym gatunkiem zboża, jeśli chodzi o pH gleby. Plonuje najlepiej na polach o wskaźniku od 5,4 do 7,5.

 

nawóz długodziałający

You may also like...