Gatunki chwastów wrażliwych

Na polach uprawnych, w ogródkach warzywnych i kwiatowych, a nawet w trawnikach. Chwasty potrafią wyrosnąć dosłownie wszędzie. Rolnicy muszą z nimi wytrwale walczyć, ponieważ wysoki stopień zachwaszczenia pola może doprowadzić do znaczącej redukcji plonów. Jednak nie wystarczy po prostu kupić pierwszy preparat. Zanim przystąpimy do walki z chwastami, należy je rozpoznać.
 
Jedną z grup chwastów są chwasty wrażliwe. Stanowią jedną z najliczniejszych grup. Stosunkowo łatwo je zwalczyć, ponieważ mają w miarę słaby układ immunologiczny i już łagodne środki działają na nie zabójczo. Aktualnie w Polsce możemy wyróżnić naprawdę pokaźną ilość roślin zaliczanych do grona chwastów wrażliwych. Jednym z nich jest mak polny. Pojawienie się maku w uprawie zboża oznacza dla rolnika znaczne straty. Mąka zawierająca ziarna maku szybciej się psuje i zabarwia na żółty kolor.

Kolejnym przykładem chwastu wrażliwego jest komosa biała, znana także pod nazwą lebioda. To chwast bardzo groźny z uwagi na szybki wzrost i mocną konkurencję z uprawami. Zabiera roślinom uprawnym składniki odżywcze z gleby, wodę, utrudnia dostęp do słońca. Poza tym do chwastów wrażliwych zaliczamy marunę bezwonną, przytulię czepną, rumian polny, tasznik pospolity oraz wiele innych.  Należy pamiętać, aby dobrać zawsze taki herbicyd, który poradzi sobie z występującymi gatunkami chwastów. W tym przypadku najlepszym środkiem chwastobójczym będzie Agrosar360. Na chwasty wrażliwe należy podawać taką dawkę oprysku, jaką przewiduje producent. Na pewno wystarczy ona do usunięcia wrażliwych gatunków chwastów.

 

środek owadobójczy

You may also like...