Chwasty wrażliwe w pszenicy ozimej

Obecnie pszenica jest jednym z najczęściej spotykanych w Polsce zbóż. Jej uprawa jest powszechna, co można bardzo łatwo uzasadnić wysokim popytem na produkty pszeniczne. Wytwarzana z ziaren mąka pszenna jest najpowszechniej wykorzystywana w przemyśle spożywczym, ale także w gospodarstwach domowych do domowych wypieków.

Na bazie pszenicy można także produkować różne typy słodów, jakie są później wykorzystywane do warzenia doskonałej jakości piwa. Pszenica ma też swoje wymagania – wyjątkowo wysokie na tle innych uprawianych zbóż. Z pewnością nie można powiedzieć, aby uprawa pszenicy była z punktu widzenia rolników zadaniem łatwym, ponieważ ma ona najbardziej rygorystyczne normy dotyczące jakości gleby, na której można ją hodować.

O ile żyto radzi sobie bardzo dobrze na ziemiach dość niskiej klasy, a jęczmień najlepiej czuje się na glebach średnich, to pszenica potrzebuje znacznie lepszych warunków. Jeśli zostaną one zapewnione, gospodarz może być spokojny o obfity plon, a przecież to jest najważniejsze. W polskich realiach uprawia się głównie pszenicę ozimą, która jest wysiewana jesienią, a następnie zimuje.

Jest ona narażona na konkurencję ze strony chwastów, a to oznacza, że trzeba się jakoś przed nimi bronić. Najważniejsza jest profilaktyka oparta o opryski herbicydami. Pierwsza dawka powinna być zaaplikowana jeszcze jesienią, krótko po wysiewie. Wzmocni to pszenicę, która będzie mogła się spokojnie rozwijać. Na wiosnę także można zastosować oprysk dodatkowy, który pozwoli nabrać pewności, że chwasty zostaną skutecznie zwalczone.

 

You may also like...